Kako su nastale majice?

U delu “kako je sve počelo” smo napravili uvid našeg (povećanog) interesovanja za majice, ali hajde malo da se pozabavimo i kako je sve počelo na globalnom nivou. U današnje vreme majica je definitivno najzastupljeniji komad garderobe. Može biti sa dugim ili kratkim rukavima, raznih krojeva i boja… Ipak, u originalnom pojavljivanju majica je bila kratkih rukava i bele boje, tačnije imala je ulogu potkošulje.

Izvor: sunspel.com

Kao takvu, nosili su je američki vojnici i prosto je bilo nezamislivo da bude “viđena”. U periodu posle Drugog svetskog rata veterani su je nosili bez ostatka uniforme i tako je sve počelo… Pedesetih godina prošlog veka su glumački asovi Marlon Brando i Džejms Din na belom platnu poneli bele majice i na taj način majice ulaze na velika vrata mode. Zbog svega toga majica u početku predstavlja pojam buntovništva.

Nedugo posle, nije više bilo bitno da li osoba priprada radničkoj ili višoj klasi, majice su bile popularne u svim društvima. Prave se i u drugim bojama, ne samo u beloj, posebno atraktivno je bilo iskazivanje svog mišljenja, stava ili opredeljenja preko majice. Pa su natpisi bili šaljivi, politički, često sa stihovima, ili simbolom grupe, zastavom država i slično.

Izvor: danas.rs

Srećom po nas, majica je zadržala status koji je tada dobila i stvarno možemo da uživamo u izboru i ogromnoj ponudi modela, printa, boja. A zahvaljujući nama možete i sami da kreirate izgled svojih majica.

Ostavite komentar

Korpa