Šta nam crteži govore?

A sad malo o crtežima… Sva deca vole da crtaju, kako rastemo tako se udaljavamo od crtanja sem ljudi koji se opredele da postanu slikari. Odrastanjem shvatamo da je crtanje veština na kojoj se treba raditi i zato istraju samo oni koji se u tome pronađu. Dečije crteže posmatramo na drugačji način, iako su često i perspektiva i boje i oblici drugačiji od očekivanog, uvek dobijaju pohvale.

Izvor: sensa.mondo.rs
Izvor: Designed by Freepik

Kroz dečije crteže možemo puno toga shvatiti kako dete gleda na svet. Psiholozi kažu da svaki deo crteža ukazuje na odnos deteta prema okolini. Recimo, ako je crtež na levoj strani dete je povezanije sa majkom, dok desna strana ističe dobar odnos sa ocem. Što se boja tiče, devojčice su te koje koriste više boja i na njihovim crtežima ima više detalja. Klasična je podela da je plava boja dečaka, a roze boja devojčica. Plava govori i o tome da mališan koji je koristi često voli nezavisnost, roze pokazuje potrebu za nežnošću, žuta odražava inteligenciju, crna oslikava snažnu ličnost…

Ono što je sigurno je da su i deca, a i mi roditelji ponosni na sjajne crteže koje mališani često “štancaju”. Čuvamo i skladištimo po fiokama, fasciklama i sličnim skrivenim mestima. Odatle je i potekla Sharica ideja. Verujte da je jedna od najboljih koje smo imali. Crtež na majici je sjajan način da pokažete detetu da ima vašu podršku, da Vam se dopada njegova kreativnost i samim tim ga podstičete da napreduje. Da li će ovo postati modni krik? Ne znamo,a nije ni bitno jer ćete u očima Vašeg klinca i klinceze biti najmoderniji. Zato bojice u ruke i napravite svoju Sharica majicu OVDE.

Korpa